Loran Faber tevreden terug uit Oostenrijk

Nadat de Staphorster motorcoureur Loran Faber vorige week enigzins teleurgesteld de Tsjechische MotoGP arena op het circuit van Brno had verlaten was er niet veel tijd om bij de pakken neer te zitten. Faber reisde samen met zijn vader meteen door naar het in het zuiden van de Oostenrijkse deelstaat Steiermark gelegen Red Bull Ring waar afgelopen weekend de volgende twee races om het Red Bull MotoGP Rookies cup kampioenschap verreden werden.

Eigenlijk dus een ‘thuiskomen’ voor de deelnemers en de staf van deze opleidingsklasse. De Oostenrijkse motoren fabrikant KTM is hofleverancier van het materiaal en de hoofdsponsor, energydrank Red Bull, is natuurlijk ook afkomstig uit het Alpenland, sterker nog, het complete circuit is eigendom van het bedrijf. Misschien was deze race dus, samen met de thuisrace in Assen, wel de belangrijkste van het seizoen. Waar beter om jezelf te tonen dan vlak voor de deur van de organisator van het kampioenschap?
A-04
 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: (Racesport.nl) Loran in actie op de Red Bull Ring

De trainingen
Jongstleden vrijdag werden er zoals gebruikelijk twee vrije trainingen verreden en stond de kwalificatie op het programma, een kwalificatie waar de startplaatsen werden verdeeld voor de zaterdag en zondag te verrijden wedstrijden.Het werd opnieuw geen makkelijke dag voor de jonge coureur.

De dag begon op een kletsnat circuit, een eerste vrije training waarin Faber het Oostenrijkse circuit onder de knie moest zien te krijgen. Dat dit een iets moeilijkere opgave is op een natte baan dan op een normaal droog circuit zal velen niet onbekend in de oren klinken, en de wetenschap dat het later op de dag droog zou worden en dat tijdens de tweede vrije training en de kwalificatie de omstandigheden compleet anders zouden zijn maakten het nog iets complexer voor de dit seizoen in de Red Bull MotoGP Rookies Cup debuterende Staphorster. Meer dan een twintigste plaats op de lijst zat er dan ook niet in na afloop van deze sessie.
Vrijdagmiddag tijdens de tweede vrije training was het inderdaad droog. Faber had echter op een droge baan ook veel moeite met het vinden van de juiste afstelling en vertrouwen in zijn KTM machine. Het lukte vervolgens simpelweg niet om er een snelle ronde uit te persen met het gevolg na afloop opnieuw de twintigste rondetijd.

Vol goede moed werd er begonnen aan de kwalificatie maar door enige tegenslagen, het op de juiste momenten net niet scherp genoeg zijn (gebrek aan ervaring) en een zeker nog niet perfecte machine zorgden er voor dat Faber zaterdag en zondag vanaf de eenentwintigste en voorlaatste plaats op de grid aan de wedstrijden moest beginnen.

Race 1 zaterdag
Na regen komt zonneschijn.
Een bekend spreekwoord, en als dit spreekwoord zaterdag 12 augustus op iemand van toepassing was dan gooide Loran Faber zeker hoge ogen. Na een moeizaam weekend in Brno, tegenslagen en een lastig begin van het weekend op de Oostenrijkse Red Bull Ring brak de zon zaterdag tijdens de eerste Red Bull MotoGP Rookies Cup wedstrijd zowel letterlijk als ook figuurlijk door voor de jonge wegracecoureur uit Staphorst.
In een wedstrijd waarin de eerste ronde van alles gebeurde wist Faber, in tegenstelling tot enkele van zijn concurrenten, wel op de been te blijven om vervolgens meteen bijna een seconde sneller rond te gaan dan de snelste tijd welke hij vrijdag tijdens de kwalificatie op de klok had weten te zetten. Wat volgde was een race waarin een compleet andere Loran Faber te zien was dan de voorgaande dagen. Het resultaat, een dik verdiende dertiende plaats
Een geweldige opsteker voor de dit seizoen in de Red Bull MotoGP Rookies Cup debuterende Faber die met zijn dertiende plaats meteen zijn beste resultaat tot nu toe dit seizoen wist te evenaren.

Race 2 zondag
Ook in race twee moest Loran weer vanaf de twintigste plaats op de grid vertrekken. Toch wist Faber al snel zijn weg naar voren te vinden in het veld. Na op de elfde plaats aangekomen te zijn werd er in de groep van vijf waarin hij reed op het scherpst van de snede gestreden voor de posities. Faber wist zich goed staande te houden in deze groep, deze zelfs regelmatig aan te voeren, om uiteindelijk als veertiende de finish te passeren en hiermee wederom twee WK punten te scoren.

Hiermee sluit Faber een twaalfdaagse trip door Europa met wedstrijden in Tsjechië en Oostenrijk af. Een reis die moeizaam van start ging met pech, tegenslagen en teleurstellingen op het circuit van Brno in Tsjechie, vervolgd werd met een moeizame start op de Oostenrijkse Red Bull Ring om deze zaterdag en zondag op hetzelfde circuit af te sluiten met twee sterk gereden races.
Met een dertiende en veertiende plaats en vijf Red Bull MotoGP Rookies Cup punten op zak kon er zondagavond met een goed gevoel, en een weer van oor tot oor glimmende Loran Faber begonnen worden aan de ruim 1100 km tellende terugreis naar de thuisbasis in Staphorst.

Even rust
De volgende race voor Loran is over bijna een maand wanneer het Red Bull Rookies gezelschap de reis aanvangt naar het Misano world circuit Marco Simoncelli nabij het deelstaatje San Marino in Italie. Daar wordt, in tegenstelling tot de meeste andere race- weekeinden, slechts één race verreden om het Red Bull Rookies kampioenschap. Deze race vind plaats op zaterdag 9 september. Ook in het FIM Junior WK Moto 3 is er even een periode van rust. Een week na de Red Bull Rookies race in Misano staat er weer een race in het zuid- Spaanse Jerez de la Frontera gepland met het Dutch racing team. Voor Loran Faber staat er in de tussentijd natuurlijk van alles te gebeuren zoals bijvoorbeeld de aanvang van een nieuw schooljaar! Ook zullen de diverse trainingen blijven doorgaan om zodoende fit en scherp aan de start te staan in San Marino.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *