Gecompliceerd openingsweekend voor Loran Faber in Estoril

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het afgelopen weekend stond voor Loran Faber en het Dutch Racing Team in het teken van het openingsweekend van het FIM CEV Repsol en de eerste FIM Junior Moto3 World Championship wedstrijd van 2018. Na een bijzondere sterke eerste vrije trainingsdag (donderdag) zorgden de weergoden voor veel problemen, een gecompliceerd weekend en een teleurstellende zestiende plaats zondag tijdens de race.

Vrije trainingen
Loran Faber begon donderdag in Estoril sterk aan het weekend. Geconcentreerd, gedisciplineerd met als resultaat een aantal sterke vrije trainingen waarin constante en snelle rondetijden op de klok werden gezet. Toen vrijdagochtend bij het ontwaken van de dag de regen in Portugal met bakken uit de lucht kwam was het al snel duidelijk dat de weergoden van grote invloed zouden zijn tijdens de tweede dag waar opnieuw een aantal vrije trainingen op het programma stonden. Vanwege de vele regen kon er aan het begin van de dag zelfs helemaal niet gereden worden. Later op de dag verschenen de coureurs nog wel op de baan, een baan die vanwege de regenbuien de gehele dag kletsnat bleef.

Faber had duidelijk moeite met de omschakeling, kwam geen moment in zijn ritme met als gevolg een hele andere Loran dan een dag daarvoor. Gelukkig bleken op dat moment de weersvoorspellingen voor de kwalificatie- en wedstrijddag beter, en zowel Faber als ook de Dutch Racing Team crew hoopten dan ook op twee mooie maar bovenal droge dagen.

Kwalificaties
Helaas bleken de voorspellingen zaterdagochtend niet helemaal uitgekomen, een stevige regenbui op de vroege zaterdagochtend had ervoor gezorgd dat het circuit tijdens de eerste kwalificatie nog grotendeels nat was. Dat dit niet in het voordeel was voor de jonge Staphorster bleek al snel gezien de rondetijden en een steeds onzeker wordende coureur. Meer dan een voorlopige dertigste startplaats zat er helaas dan ook niet in. Later op de dag bleken de omstandigheden aanzienlijk beter, Faber scherpte zijn eigen snelste rondetijd dan ook flink aan, iets dat de rest van het veld vanzelfsprekend ook deed. Met een snelste rondetijd van 1’49.788 kwalificeerde de Dutch Racing Team coureur zich als dertigste, niet de startplaats waar vooraf op gehoopt was maar gezien de omstandigheden misschien op dat moment wel het maximaal haalbare.

Race
Zondag tijdens de warm-up opnieuw hetzelfde verhaal, nog steeds wisselende omstandigheden en opnieuw een natte baan. Zeven ronden werden er door Faber gereden, zeven ronden waarin er gezocht werd naar die ene knop waarmee het vertrouwen teruggevonden kon worden. Voor een buitenstaander misschien moeilijk te begrijpen maar voor een coureur zelf des te frustrerender; iets zo graag willen, wetende dat je het kunt en dat het erin zit, maar het vervolgens even niet kunnen vinden en het voor elkaar krijgen.

Ondanks dat het droog was bij de start van de wedstrijd bleken er zondagmiddag toch nog op verschillende plaatsen natte plekken te zitten op het Portugese circuit, niet de ideale uitgangssituatie als je zelf het vertrouwen nog niet helemaal hebt. Dit bleek al snel in de wedstrijd, op gepaste afstand van de snelste mannen vocht Faber meer tegen zichzelf dan dat hij bezig was met het rijden van een puike race op jacht naar punten en een zo hoog mogelijke klassering. Na zeventien gereden ronden passeerde Faber weliswaar nog wel als zestiende de eindstreep.

Kortom, een weekend om van te leren en om deze vervolgens snel te vergeten.

Op naar de eerstvolgende FIM CEV Repsol wedstrijd welke in het weekend van 28 en 29 april verreden wordt op het Ricardo Tormo Circuit in Valencia.

Foto’s: racesport.nl

We zullen de komende dagen het fotoalbum van de race in Estoril ook bijwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *