De eerste Junior WK punten zijn binnen!

02Loran Faber en het Dutch Racing Team zijn afgelopen week afgereisd naar Portugal waar het voorbije weekend op het circuit van Estoril de zevende wedstrijd meetellend voor het FIM Moto3 Junior World Championship wordt verreden.

Nadat er op vrijdag al een aantal vrije trainingen afgewerkt werden stonden er zaterdag op het Portugese circuit twee kwalificatie trainingen op het programma, kwalificaties waar de startplaatsen te verdelen waren voor zondag te verrijden race.

Eerste kwalificatie
Om 10:35 uur gingen de lichten op groen voor de eerste kwalificatie. Aangezien de voorgaande dagen de Portugese wind na het middaguur steeds aanwakkerde en grote invloed had op de gereden tijden besloten Loran Faber en het Dutch Racing Team hun tactiek hierop aan te passen. Zo stonden er voor de eerste kwalificatie drie runs gepland en deze tactiek bleek al snel zijn vruchten af te werpen.
Tijdens de eerste twee runs kon de jonge Staphorster nog niet echt zijn draai vinden, echter in de derde en beslissende run wist Faber een juist groepje te vinden en daarmee ook meteen zijn tempo op te schroeven. De rondetijden gingen dan ook met forse stappen naar beneden om uiteindelijk een snelle ronde van 1:47.680 op de klok te zetten. Deze tijd bleek na afloop goed voor een voorlopige 27e startplaats.

Tweede kwalificatie
Toen om 13:40 uur de tweede kwalificatie van start ging werd meteen duidelijk dat er door de Nederlandse coureur en zijn Nederlandse team voor de juiste tactiek gekozen was. Net als tijdens de voorgaande dagen nam de wind rond het middaguur flink toe en bleek het voor nagenoeg het gehele veld onmogelijk om hun snelste tijd uit de ochtendsessie aan te scherpen. Ook Faber lukte het niet om in de buurt te komen van zijn tijd uit de ochtendsessie. De Staphorster, die zelf ook niet erg bij de les was en duidelijk scherpte mistte in deze sessie, liet een snelste ronde van 1:49.045 noteren waarmee de sessie als 33e werd afgesloten. Ondanks de mindere omstandigheden wist nog één coureur tijdens de tweede kwalificatie onder Faber’s tijd te duiken waardoor de Dutch Racing Team coureur zondag vanaf de 28e plaats op de grid aan de race mag beginnen.
Ondanks een mindere tweede kwalificatie keken Faber en het Dutch Racing Team toch terug op een geslaagde kwalificatiedag in Estoril, een dag waarin tactisch gezien de juiste keuzes werden gemaakt, de jonge Staphorster zich als 28e kwalificeerde en slechts 1,704 seconde toe hoefde te geven op de Spanjaard Raúl Fernández die vanaf de pole aan de race mochtbeginnen.

De race
Direct na de start werd al duidelijk dat de omstandigheden verre van makkelijk waren vanwege de harde wind. De een na de andere rijder schoof onderuit – na drie ronden waren er zeven crashes – terwijl er vooraan het veld een kopgroep ontstond van zes rijders. Loran Faber die na de eerste ronde slechts als zevenentwintigste doorkwam, wist in eerste instantie nog niet maximaal te profiteren van de vele crashes. Nadat de kopgroep van zes uitgedund werd tot vijf rijders – de Japanner Yuki Kunii kwam ten val – leek Faber steeds beter zijn draai te vinden. De Dutch Racing Team coureur kwam vervolgens in een sterke groep terecht waarin hij ook de top twintig binnen kwam. Vervolgens leek de groep die voor de groep van Loran reed meer oog voor elkaar te hebben dan voor het rijden van snelle rondetijden. Dit resulteerde erin dat de groep met daarin de Staphorster de aansluiting wist te vinden waardoor er een grote groep ontstond die streed voor de achtste plaats in de wedstrijd.

In de slotfase kwamen voor Faber zelfs de punten inzicht. Bij het ingaan van de laatste ronde spande het er dan ook om, wel of geen punten…….maar de Staphorster ging er nogmaals goed voor zitten, wist in de slotronde nog een tweetal coureurs te passeren en na een crash van een voor hem rijdende coureur in de allerlaatste bocht als dertiende de eindstreep te passeren.
De dertiende plaats van Loran zorgde voor blije gezichten binnen het Nederlandse Dutch Racing Team. De oranje brigade onder technische leiding van Jarno van Geffen wist voorafgaand aan het seizoen dat men met het aantrekken van de piepjonge Faber niet direct voor de hoofdprijzen mee zou strijden in het zeer competitieve FIM Moto3 Junior World Championship veld. Het feit dat de vorig jaar nog in de Molenaar NSF 100 Cup klasse acterende Faber al tijdens zijn vijfde FIM CEV Repsol weekend zijn eerste punten zou scoren overtrof zondagmiddag wel alle verwachtingen binnen het team. Faber bezorgde zich niet alleen zelf de allereerste punten, ook voor het Dutch Racing Team, dat in het verleden grote successen wist te boeken met o.a. Michael van der Mark, Bryan Schouten en Bo Bendsneyder, waren het de eerste punten sinds anderhalf jaar.

Next stop Red Bull Rookies
De volgende Junior WK Moto3 race laat even op zich wachten. Pas op 17 september volgen de volgende twee races op de Dutch racing team Honda in het Zuid- Spaanse Jerez. Een circuit wat Loran nu enigszins bekend is vanwege de Rookies cup race die hij hier dit voorjaar al reed. Vooraf volgt er nu eerst een weekend rust voor Loran voordat er een ‘back tot back’ race- weekend plaatsvind. Van 4 t/m 6 augustus rijden de Rookies tijdens het MotoGP weekend in het Tsjechische BRNO terwijl het weekend erop de trip wordt voortgezet naar Oostenrijk waar op 11, 12 en 13 Augustus de Nerogiardini Motorrad GP von Osterreich verreden wordt op de Red Bull ring nabij het plaatsje Spielberg. Twee races die middenin de vakantie periode plaatsvinden en dus misschien een mooie gelegenheid zijn met een bezoek te vereren om Loran persoonlijk aan te moedigen.

Foto: Dutch Racing Team

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *